Podľa šéfa gréckej diplomacie si každý Grék uvedomuje pomoc Slovákov

22.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Grécka vláda a obyvatelia robia všetko pre opätovné naštartovanie hospodárskeho rastu a zvýšenie konkurencieschopnosti ekonomiky. Grécky minister zahraničných vecí Dimitris Avramapoulos na dnešnej tlačovej konferencii počas oficiálnej návštevy SR v Bratislave zdôraznil, že každý Grék si uvedomuje pomoc tomuto procesu od slovenských ľudí.
"Urobíme všetko preto, aby tento príspevok a obete, ktoré prinášajú, nevyšli nazmar," uviedol po rokovaní so svojím slovenským partnerom Miroslavom Lajčákom. Pripomenul, že obe krajiny patria do veľkej európskej rodiny a sú veľmi vrúcnymi priateľmi. "Dovoľte vyjadriť hlboký rešpekt a úctu, ktoré zdieľajú naši obyvatelia voči vášmu ľudu," dodal.
Obaja diplomati sa počas stretnutia nevyhli ani debate o situácii na Cypre. Avramapoulos zdôraznil, že Európska únia musí tejto ostrovnej krajine podať pomocnú ruku, keďže to pomôže nielen cyperským občanom, ale aj samotnej EÚ. "Kríza teraz otriasa základmi Európy. Tá ale nepozná hranice a nikdy neviete, či niekedy nezaklope aj na vaše dvere," podčiarkol. Zdôraznil, že únia má určité princípy a jedným z nich je solidarita. Vďaka nej sa má únia dostať z krízy a byť silnejšia.
Pomoc, ktorú Cypru ponúka EÚ, považuje Lajčák za najlepšiu možnú v súčasnej situácii. Domnieva sa, že keď ochladnú emócie Cyperčanov, tak si uvedomia, že neexistuje lepšie riešenie, ako ponúkané, ktoré vychádza z princípu solidarity.
 

Vyberte región